Hendle etter kategori
00 elementer
Krav til brann- og rømningsdører i henhold til TEK17: I henhold til TEK17 §11-7 skal alle bygninger ha tilstrekkelig antall og dimensjonering av rømningsveier og utganger. Dette inkluderer krav til brann- og rømningsdører. Brann- og rømningsdører må oppfylle visse krav for å sikre at de kan fungere som forutsatt i tilfelle brann eller annen nødsituasjon.
Brann- og rømningsdører må være testet og godkjent etter relevante standarder, for eksempel EN 1634-1. Dørene skal ha en brannmotstandstid som er tilstrekkelig til å gi personer i bygningen tilstrekkelig tid til å evakuere i tilfelle brann. I tillegg skal brann- og rømningsdører ha en egenvekt på minst 25 kg og være utstyrt med selvstengende mekanisme.
Ved valg av brann- og rømningsdører, må det også tas hensyn til rømningsveienes lengde og antall personer som oppholder seg i bygningen. For eksempel vil en større bygning med mange personer kreve flere og større rømningsdører enn en mindre bygning med få personer.
I tillegg til å oppfylle de nødvendige standardene, er det også viktig å sørge for at brann- og rømningsdører er i god stand og vedlikeholdes regelmessig. TEK17 §11-8 sier at eieren av bygningen har ansvaret for å vedlikeholde rømningsveiene og dørene. Dette inkluderer inspeksjon og vedlikehold av dørene for å sikre at de fortsatt fungerer som tiltenkt.
Står du med en utfordring rundt brann og -rømningsdører, eller lås og beslag generelt så ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg
Det er bedre å spørre en gang for mye, enn å tro man vet.....
Bildet er lånt fra geze.no
Døren på bildet er bestykket for å opprettholde kravene til både brann, rømning og FG sine krav til avlåsning.
Her er blant annet montert dobbel dørautomatikk med koordinator, med person detektorer for å forhindre klem fare i døråpningen. Det er også krav om at det er montert UPS/ batteribackup som er sterk nok til å drive automatikkene ved eventuell strømstans og/ eller i forbindelse med en nød situasjon
Videre er dørbladene bestykket med panikkbeslag som overstyrer en motorisert lås , samt automatskåter, skåter og motorlås opprettholder kravene til avlåsning utenfra, slik at FG kravene opprettholdes
I den daglige driften kan det hende at man ønsker å benytte rømnings døren, og da har man mulighet til å betjene dør partiet med et adgangskontrollsystem. Mens noen tider på døgnet kan det være at det skal være mulighet for eksterne gjester å betjene døren, det er derfor også montert signalgivere i form av albue kontakter.
Skulle det mot formodning være noen så benytter døren utenfor angitte tidsrom er døren også alarmert, slik at døren utløser en lokal alarm, og det signaliseres til adgangskontrollen at døren er nå benyttet av uvedkommende, hvor det igjen fører til at man raskt og effektivt kan patruljere døren for å få en endelig bekreftelse på hva som er skjedd.
Videre er døren også utstyrt med innbrudd og -brannalarm, dette er detektorer som igjen varsler sine respektive system.
Som et alternativ til nevnte åpnings signaler, som ikke er impuls basert lokalt ved døren eller andre systemer som alarmer, adgangskontroll eller ST anlegg, er der også montert en egen bryter som gjør at man kan stille dørene i åpen stilling når det skulle være behov
Er viktig punkt som man ikke må glemme, er at uansett hvor store materielle verdier som sikres, så går alltid liv foran verdier!
Her kan du lese ytterligere om temaet
Direktoratet for byggkvalitet er et norsk direktorat som forvalter det bygningstekniske regelverket, fører tilsyn med regler om dokumentasjon av byggevarers egenskaper og driver ordningen for sentral godkjenning av foretak etter plan- og bygningsloven. Direktoratet har få oppgaver direkte i byggesaker, som hovedsakelig tilligger kommunene med fylkesmannen som klageinstans
Arbeidstilsynet er en norsk statlig etat underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Den fører tilsyn med at private og offentlige virksomheter følger kravene etter arbeidsmiljøloven, allmenngjøringsloven, ferieloven og deler av tobakksskadeloven
Byggforskserien gir dokumenterte løsninger og anbefalinger for prosjektering, utførelse og forvaltning av bygninger. Løsningene i Byggforskserien er veldokumenterte og robuste, de kan brukes over hele landet og de oppfyller kravene i byggteknisk forskrift (TEK).
Stiftelsen Lovdata er en allmennyttig stiftelse som har som formål å opprette, vedlikeholde og drive systemer for rettslig informasjon. Driften skal være selvfinansierende. Lovdata ble opprettet i 1981 av Justisdepartementet og Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler til å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseradferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner negativt.