Minimumskrav til innbruddssikring for næringslivet

Minimumskrav til innbruddssikring for næringslivet

FG - Den fysiske sikringen gir den grunnleggende beskyttelsen

Informasjon om B-krav og virksomhetsregister
Virksomheter er i ulik grad utsatt for innbrudd. FG har inndelt virksomhetene i tre beskyttelsesklasser (B-klasser) B1, B2 og B3, etter stigende risiko. Det fremgår av virksomhetsregistret hvilken B-klasse den enkelte virksomhet er plassert i.
Vær klar over at dette er minimumskrav og at din bedrift kan fravike dersom det er forhold som tilsier at nettopp du trenger et høyere sikringsnivå.
For å være på den sikre siden må du forhøre deg med ditt forsikringsselskap. I dine forsikringsvilkår kan du se hvilken B-klasse din bedrift er plassert i.

Fordi sikringskravene er strengere ved høyere risikogruppe, er sikkerhetsforskriften «Innbruddssikring for næringslivet», FG-112, ulik for disse tre B-klassene.

Sikkerhetsforskriften setter krav til dører, vinduer, låser, glass og eventuelt alarm, men det er ikke spesifikke krav til utførelsen av selve bygningskonstruksjonen, som vegger, gulv og tak. Det er imidlertid viktig at sikringen er like god for hele bygningsskallet. Der det er særlig
tyveriattraktive varer og løsøre, anbefales det å gjøre en vurdering av bygningskonstruksjonene. FG har utarbeidet en rettledning for ulike bygningskonstruksjoner, med anbefalinger til forsterking av svake vegg, gulv- og takkonstruksjoner – FG-320.

Sonesikring
Sonesikring er et bra alternativ for de som ikke trenger å øke sikkerheten i hele bygget, men bare der det oppbevares tyveriattraktive gjenstander. Eksempler på dette kan være PC-rom i offentlige bygg, lager eller rom der det er verdioppbevaringsenheter/verdigjenstander. For verdioppbevaringsenheter kan forsikringssummen økes dersom det er montert FG-godkjent innbruddsalarm alarm etter gjeldende regler (FG-530). For å øke sikkerheten ytterligere kan for eksempel sonesikrede rom utstyres med kameraovervåking (ITV) og adgangskontroll (AAK).

Hensikten med sonesikring er å forlenge tiden det tar å komme seg inn til de tyveri attraktive gjenstandene. Begge områder skal ha alarm som krevet for virksomheten for øvrig

 

Motorvognforhandler
For motorvognforhandlere gjelder egen sikkerhetsforskrift for motorvogner – FG-140
– Motorvognforhandler. Sikkerhetsforskrift for sikring mot tyveri av kjøretøy. I tillegg gjelder «Bransjenorm for håndtering av bilnøkler fra Bilimportørenes Landsforening. 

Vi lever i en verden i kontinuerlig forandring. Økt velstand og økt tilgang på ting som er attraktive å stjele, medfører at tyvene får mer teknisk kunnskap og bedre utstyr til å stjele det de ønsker. Dette betyr at behovet for sikring av verdier stadig endres. Forsikringsbransjen vil derfor til ulike tider endre sikringskravene. Det er derfor viktig at du som forsikringstaker leser den informasjonen forsikringsselskapet sender deg om sikring av dine verdier

 

Denne håndboken er utarbeidet for å gi en veiledning i praktisk gjennomføring av de minimumskrav til innbruddssikring som forsikringsselskapene stiller for næringslivet generelt, men også som et hjelpemiddel for privatpersoner. Minimumskravene finner dere i sikkerhetsforskriften «Innbruddssikring for næringslivet», FG-112. Noen bedrifter ønsker å sikre seg bedre enn det som er minimumskravet ved å velge en høyere beskyttelsesklasse enn det som kreves, både for å sikre seg bedre og for om mulig å få redusert egenandel ved skade eller rabatt på forsikringene. 

Nøkkelbokser for brannvesenet

Notater:
For virksomhet beskyttet med automatisk sprinkler- eller brannalarmanlegg, tillates montert
utvendig nøkkelboks dersom følgende bestemmelser er oppfylt:

1. Montasje:
a. Nøkkelboksens lokk og feste i vegg må motstå minst 1 tonns trekk- og skyvekraft i alle
plan.

b. Nøkkelboksen må være montert slik at den flukter med veggens utside.

c. Nøkkelboksen må være tilknyttet FG-godkjent brann- eller innbruddsalarmanlegg med overføring til døgnbemannet alarmstasjon.
Tilslutningen til alarmanleggets sentralapparat må være på egen overvåket sløyfe.
Tilkopling til nøkkelboksen skal brytes og alarm utløses, dersom boksen trekkes ut av veggen.

Alarm skal også utløses når lokket åpnes med rett nøkkel, eller på annen måte.
d. Nøkkelboksens låsenhet må være FG-godkjent.

2. Nøkkelrutiner/ansvar:
a. Hovednøkkel må ikke oppbevares i nøkkelboksen når alarmanlegget er satt ut av funksjon.

b. Brannsjefen er ansvarlig for betryggende nøkkelrutiner i forbindelse med oppbevaring/ utlevering og innkreving av boksnøkkel.

c. OBS! Det anbefales å benytte nøkkelbokser med omstillbar lås. Dette for å unngå bytte av lås ved tap av nøkkel.

Det finns ingen ordning for FG-godkjenning av nøkkelbokser.

Forebyggende virkning
Merking som forteller at det er installert innbruddsalarmanlegg på stedet, kan hindre at tyver
prøver seg.

Virkemåte
Et automatisk innbruddsalarmanlegg skal reagere ved innbrudd og varsle om hva som er iferd med å skje.

Skremmeeffekt
De fleste innbruddsalarmanlegg har lokale sirener som utløses. Dette kan skremme tyven og begrense skadene.

Alarmoverføring
Innbruddsalarmanlegget bør ha tilknytning til en FG-godkjent alarmstasjon.
Alarmoverføringen skjer normalt over telenettet, som automatisk oppringt samband, GSM/GPRS/SMS, eller over Ethernet.

Reaksjon
Alarmanlegg bør ha tilknytning til en FG-godkjent alarmstasjon som kan iverksette avtalt reaksjon. Dermed kommer vaktmannskaper til stedet og kan begrense skadeomfanget.Sikkerheten kan gjenopprettes ved å låse, og ved å sperre dører og vinduer som er brutt opp. Utrykkende vaktmannskaper kan gjøre observasjoner av stor verdi for politiets etterforskning.

FG-godkjent innbruddsalarmanlegg
Et moderne alarmanlegg består av detektorer (følere), sentralutstyr og alarmoverføringsutstyr. For at anlegget skal fungere riktig, er det meget viktig at det prosjekteres og installeres av et FG-godkjent alarmfirma. Firmaet godkjennes ut fra nøkkelpersoners utdannelse og erfaring i prosjektering, installasjon og vedlikehold av alarmanlegg.

Regler
Reglene er utgitt av forsikringsselskapene i Norge i samarbeid med alarmbransjen. Reglene inneholder nødvendig informasjon for hensiktsmessig prosjektering, installering og vedlikehold av alarmanlegg. Regelverket inneholder også bestemmelser om riktig valg av utstyr.
Detektorene er følsomme for små endringer i omgivelsene. Uten service og vedlikehold, vil anleggets funksjon forringes over tid. Et FG-godkjent anlegg for næringsinstallasjoner må derfor alltid ha årskontroll med avtale om ettersyn minst en gang årlig. For private er dettefrivillig.
En FG-godkjennelse er en sikkerhet for at innbruddsalarmfirma og -utstyr holder mål.

FG-attest
Forsikringsselskapene godkjenner hvert enkelt anlegg på basis av en FG-attest utstedt av det FG-godkjente alarmfirmaet. Attesten bekrefter at anlegget er installert i henhold til reglene,
og angir blant annet alarmklasse og anleggets omfang.

Tåkesikring
Begrepet tåkesystem dekker utstyr beregnet for å redusere sikten i et bestemt område.
Systemet har til formål å vanskeliggjøre en innbruddstyvs orientering i det sikrede området,
for dermed å forhindre eller begrense innbruddsskadene.
Tåkesikring har i noen land blitt benyttet som skadereduserende virkemiddel ved en del
innbruddstilfelle med godt resultat.
Det er derfor også i Norge blitt utarbeidet regler for FG-godkjente tåkesikringsanlegg.
FG-250 baserer seg på den europeiske standarden EN 50131-8.
Et FG-godkjent tåkesystem skal alltid benyttes sammen med et FG-godkjent innbruddalarmanlegg (AIA), og alle som monterer skal ha kurs med bestått eksamen i faget.

Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG) ble opprettet i 1977 av forsikringsselskapene i Norge. FG byttet navn til FG Skadeteknikk i 2017 og er en del av Finans Norge. FG Skadeteknikk (FG) ivaretar forsikringsbransjens interesser overfor myndigheter, sikkerhetsbransjen og andre organisasjoner, og representerer medlemsbedriftene i internasjonale fora. Innad i næringen samler og koordinerer FG medlemsbedriftenes skadeforebyggende innsats der samarbeid er naturlig og tillatt.


Godkjenner produkter og foretak
Et FG-godkjent installatørforetak eller sikringsprodukt gir begge parter i et forsikringsforhold visshet om at det installerte sikkerhetsutstyret holder tilfredsstillende kvalitet. FG omfatter ikke alle sikringsprodukter/-områder. Du bør derfor først finne ut om FG har en
godkjennings- eller registreringsordning for produkter som er aktuelle å benytte eller markedsføre. Les om regler og fremgangsmåte for FG-godkjenning. på www.fgsikring.no Forsikringsselskapene krever i stadig økende grad at dokumentasjon er registrert i FGkontroll. Dette sikrer at både utstyr og installasjoner er av god kvalitet og at anlegg blir vedlikeholdt. Se www.fgkontroll.no/

Bruk av FG-godkjente produkter og foretak kan gi rabatt i prisen for forsikring, eller redusert egenandel ved skade. I noen tilfeller krever forsikringsselskapet at FGs regler må være oppfylt før de vil bekrefte at forsikringen er i kraft. Utarbeider regler  I tillegg til å godkjenne sikringsprodukter og installatørforetak, utarbeider FG sikkerhetsforskrifter og regler for å redusere risikoen for brann, vann- og innbruddsskader. Eksempel på en sikkerhetsforskrift er «Innbruddsikring for næringslivet», FG-112, (B-kravene). Merk! Mens en offentlig forskrift gjelder for alle, vil en sikkerhetsforskrift som er utgitt av FG og/eller et forsikringsselskap, bare gjelde når sikkerhetsforskriften inngår i forsikringsavtalen mellom forsikringsselskapet og den enkelte kunde. Når gjelder forsikringen?Innbruddsforsikringen gjelder normalt bare ved tyveri fra låst bygning eller låst rom i bygning. Det vil si at tyverier som skjer mens kunder har tilgang til bedriftens lokaler, ikke vil bli erstattet.

 

Forsikringsselskapenes og brannmyndighetenes bestemmelser

Låsing av rømningsveier

Det er flere bestemmelser som angår låsing av dører. Disse bestemmelsene kan tilsynelatende se ut som direkte motstridende. En dør som er låst i henhold til forsikringsselskapenes bestemmelser, med én eller to FG-godkjente låseenheter, vil ikke tilfredsstille kravene i brannforskriftene om frie rømningsveier. I mange virksomheter, f.eks. butikker og serveringssteder, kan det fra bedriftens side også være ønske om å holde dører i rømningsveier låst for å hindre ukontrollert inn- og utpassering i åpningstiden.
Slike dører må derfor låses på forskjellige måter til forskjellige tidsrom for å tilfredsstille
virksomhetens behov og gjeldende krav.

Forsikringsselskapenes regler

Alle dører som vender ut fra den enkelte virksomhets lokaler, enten direkte til det fri, eller mot innvendige friarealer som i kjøpesentre og andre forretningsbygg med flere virksomheter, skal være låst med FG-godkjente låsenheter.

Er slike låser montert i rømningsveier, må disse låsene være låst opp når det er normal drift i virksomheten, og være låst når lokalene forlates. FG-godkjente låsenheter brukes dermed som «nattlåser» eller «fraværslåser».

Brannmyndighetenes regler

Dersom det er behov for å hindre uønsket trafikk gjennom dører i rømningsveier når det er virksomhet på stedet, kan dørene låses med en lås med innvendig knappvrider eller med panikkbeslag, «daglås» eller «brannrømningslås».

Dersom det ikke kan etableres tilstrekkelig pålitelige rutiner for å låse opp de FG-godkjente
«nattlåsene», må disse kobles til et signalsystem som gir sikkert varsel dersom en eller
flere, men ikke alle dørene i rømningsveiene er låst opp. Et slikt signal kan være et lydsignal,
eller det kan koples til funksjoner som er vesentlig for driften på stedet som belysning, kassaapparat e.l.

Dersom det også er nødvendig å holde dørene stengt fra innsiden i åpningstiden, tillater
brannforskriftene at dørene holdes låst med f.eks. magnetlåser som frigjøres av brannalarm,
og med tydelig merket utløsningsknapp (nødknapp) ved døren. Nødknappen kan tilkoples et alarmanlegg som gjør betjeningen oppmerksomme på at noen forsøker å ta seg ut gjennom
nødutgangen.

Det tillates inntil 10 sekunders forsinkelse fra nødknappen brukes til magnetlåsen frigjøres. Personell som har lovlig adgang gjennom slike dører, forbikopler magnetlåsen f.eks. med nøkkelbryter eller kodeforbikopler.

*Merk at slik magnetlås ikke kan erstatte den FG-godkjente «nattlåsen».



<- B FG-godkjent sikkerhetslås (nattlås)

<- A Brannrømningslås (daglås)

<- B FG-godkjent sikkerhetslås (nattlås)

*NB! Nøkkelen må aldri bli stående i låsen

Dør og sikringsutstyr for dør
Dette avsnittet omhandler døren og dørens sikringsutstyr, det vil si selve døren, hengslene, bakkantbeslag og låsene.
Avhengig av hvilken B-klasse din bedrift har blitt plassert i, vil kravet til selve døren kunne variere.
Enkelte bedrifter kan ha krav om FG-godkjente dører.
Der det ikke er krav om FG-godkjent dør, skal døren ha samme styrke og stivhet som en 35 mm kompakt tredør. For private stilles det svært sjeldent krav til selve døren.

Hengsler og bakkantsikring
Hengslene er et svakt punkt på mange dører, men disse kan sikres med bakkantbeslag.
Dører med hengsler som er demonterbare fra utsiden, skal være sikret slik at de ikke kan
åpnes ved demontering av hengslene fra utsiden.
I beskyttelsesklassene B2 og B3 skal alle utadslående dører, og alle inn- og utadslående
dører med trekarm, ha to bakkantbeslag eller annen sikring med tilsvarende styrke og
funksjon.

Låser og hengsler
Identifisering av låseenheter
En FG-godkjent låsenhet er alltid merket med fabrikat og nummer. Merket er preget i låsens forkant (synlig del). Husk at både låskasse, sluttstykke, sylinder og eventuelt sylinderbeslag skal være godkjent. En FG-godkjent låsenhet skal normalt ikke ha knappvrider, unntatt der hvor det tillates i B-kravene, se fgsikring.no, Sikring mot tyveri, FG-112
Med ordet låsenhet menes alle deler som benyttes for å holde døren og karmen låst til
hverandre, og for å holde de enkelte delene fast forankret i døren og karmen.

En FG-godkjent låsenhet vil alltid tilfredsstille de krav som er satt til styrke mot oppbryting, men det er selvfølgelig en forutsetning at låsenheten er montert etter fabrikantens anvisning.


Montering av låsenheter
En FG-godkjent låsenhet består av de deler og beslag som er nødvendig for godkjent
montasje i en en fløyet dør. For to fløyede dører må det i tillegg monteres et forsterkerskilt
som sikrer sluttstykket (låsenhetens karmdel).

 

For skyvedører og to-fløyede dører av aluminium eller stål, må sluttstykket (låsenhetens karmdel) festes enten med 4 stk. stål poppemuttere (ekspansjonsmuttere) eller innvendige muttere. Selvgjengende skruer må ikke brukes fordi de gir for dårlig feste.

Porter må være låst, enten med FG-godkjent innstukket låseenhet, eller med FG-godkjent hengelås med beslag.


Hengelåser og beslag
Hengelåser kan benyttes til låsing av vinduer, dører, luker og porter. Det er viktig at man
velger hengelås og beslag av samme kvalitet.

FG inndeler hengelåser i fem klasser:
Klasse 1 for vinduer.
Klasse 2 for dører, porter, gitter o.l., lås montert på innsiden.
Klasse 3-5 for dører, gitter o.l., lås montert på utsiden (stigende krav til styrke).

Festeskruene må være skjult når beslaget er i låst stilling.
Utvendig montert hengelås skal ha FG-godkjent hengelåsbeslag med samme klasse som hengelåsen.


Elektroniske låsesystemer (adgangskontroll – AAK)
Elektronisk avlåsing blir benyttet i stadig større grad for å ivareta myndighetskravene til rømning, tilgjengelighet og hensynet til personer med nedsatt funksjonsevne, i tillegg til forsikringskrav. Dessuten vil et slikt system i kombinasjon med en FG-godkjent innbruddsalarm bedre sikkerheten.


Svakheter ved tradisjonelle konstruksjoner
En dørkarm som er justert, og festet til veggen med kiler og spiker, har dårlig styrke mot innbrudd.
Ofte er det ikke montert noen kile ved låspartiet. Karmen vil da kunne bøyes unna. Slik vil det dannes en åpning mellom dør og karm. Låsens inngrep opphører da.
Karmen vil sprekke når den utsettes for belastninger den ikke er konstruert for, f.eks. ved et innbrudd.
Mange dører er utstyrt med ikke godkjente låseenheter som har for dårlig styrke til å stå imot innbrudd. Det er ofte store svakheter både i låskasse, sylinder og sluttstykke (karmdelen).

Svakhetene kan fjernes
Det finnes feste- og justeringshylser som gir godt feste for dørkarmen. Ved bruk av disse kan karmen etterjusteres. Dermed kan spalten mellom dør og karm bli minimal. Det hindrer anlegg for innbruddsverktøy.
Trekarmer kan være dimensjonert slik at sluttstykket i karm får et svakt feste, eller sluttstykkets skråskruer ikke lar seg bruke (f.eks. på to-fløyede dører). Et forsterkerskilt med gjennomgående skruer må da monteres ved sluttstykket. Det er ikke nødvendig å skifte ut den eksisterende låsen. Som regel er det enklere og billigere å montere en ekstra låsenhet av FG-godkjent type.

For enkelte virksomheter kreves det to FG-godkjente låseheter

Sikring av vinduer
Vinduer og glass, også glass i dører åå lik linje med dørene, kan det være ulike krav til vinduene avhengig av B-klasse.

Generelt gjelder følgende:
• Vinduer skal være lukket og haspet eller låst.
• Glass i vinduer og dører med underkant lavere enn 4 meter over terreng, konstruksjon eller gjenstand som gir innklatringsmulighet, skal være festet slik at glasset ikke kan
fjernes fra utsiden med lett håndverktøy.

Dersom det er krav til at vinduet skal sikres, kan dette gjøres på flere måter:
• FG-godkjent glass
• FG-godkjent gitter
• Fast gitter


Ved låsing benyttes vinduslås eller hengelås. Hengelås festes med solide øyeskruer på innsiden i karm og ramme.


Innfesting av glass
Sikkerhetsglass
Sikkerhetsglass egner seg for vinduer i dører, utstillingsvinduer og andre faste vinduer. Glasset må sikres, slik at det ikke kan demonteres fra utsiden. Vindu hvor glasslisten er festet innvendig med klips eller stifter, må tilleggssikres med skruer. Glasset kan ellers presses løs fra utsiden.

Vindusruter
Hvis Glass og Fasadeforeningens retningslinjer følges, kan også silikon fugemasse være en god løsning. Det er viktig å være nøye med å velge en masse som hefter godt til glass og ramme. Det er også viktig at flatene er tørre og skikkelig rengjort før påføringen.

Etter montering er det umulig å avgjøre om en fuge er god nok eller ikke. Hvis man ikke vet hvilken fugemasse som er brukt og under hvilke forhold den er påført, må det forutsettes at den ikke er god nok. I slike tilfeller skal glasset tilleggssikres som vist på figurene.

Sikringsutstyr for glass – fjerning av svakhetene
Polykarbonatplate
En minst 6 mm tykk polykarbonatplate skal monteres på innsiden i tillegg til vanlig glass.
Er polykarbonatplaten montert på hengslet eller skyvbar vindusramme, skal rammen være låst med FG-godkjente låseenheter som krevet for dør. Polykarbonatplate skal ha festeanordninger som minst tilsvarer polykarbonatplatens styrke, f.eks. 6 mm gjennomgående bolter med ikke over 20 cm avstand. Det må benyttes store stoppskiver eller langsgående flatjern. Fester skal ikke kunne demonteres fra utsiden.
Større vinduer som f.eks. utstillingsvinduer, kan sikres med fastmontert polykarbonatplate i egen ramme.


Lemmer
Hvis det ikke er behov for innsyn gjennom vinduet, kan vinduslemmer være et godt alternativ (f.eks. kjellervinduer).
Vinduslemmene kan enten monteres fast med gjennomgående bolter, eller være hengslet og låst med FG-godkjente låseenheter som for dør.
Lem skal være av minst 15 mm kryssfinérplate, 1,5 mm stålplate eller i annet materiale med tilsvarende styrke.
Lem skal ha festeanordninger som minst tilsvarer lemmens styrke, som f.eks. 6 mm gjennomgående bolter med ikke over 40 cm avstand. Fester skal ikke kunne demonteres fra utsiden.
Er lemmen montert på hengslet eller skyvbar vindusramme, skal rammen være låst med FG-godkjente låseenheter som krevet for dør.

Rullesjalusier
Skal inngangspartier eller vinduer beskyttes og det ikke er behov for innsyn, bør rullesjalusier
benyttes.
Rullesjalusi skal være typegodkjent av FG. Feste- og låseanordning som for gitter.

Gitter
Gitter er en synlig beskyttelse med god avskrekkende virkning.
• Gitter bør alltid monteres på innsiden av glasset.
• Rullegitter skal være typegodkjent av FG.
• Fast gitter skal være typegodkjent av FG eller som vist på tegningene.
Typegodkjent gitter skal leveres med ferdigattest.
Gitter skal ha festeanordninger som minst tilsvarer gitterets styrke, som f.eks. 6 mm gjennomgående bolter med ikke over 40 cm avstand. Fester skal ikke kunne demonteres fra utsiden.
Rulle /skyvegitter skal alltid festes til fast karm eller bygningskonstruksjon.


Montering av gitter
Uansett hvilken type gitter som velgers, må gitteret ha et solid feste til vegg, fast karm eller låst vindusramme.
Vindu i dør kan beskyttes med gitter som er montert direkte på dørbladet eller med frittstående gitterport (rullegitter, saksegitter).
Rulle- og saksegitter skal være FG-godkjent.

Gitter for utstillingsvinduer
Gitterets maskevidde skal være slik at varer ikke kan fjernes gjennom gitterets maskeåpning, ellers skal varene tilleggssikres.

Fast gitter
Alternativ 1
• skal være typegodkjent av FG eller være laget av: Stål med minst 8 mm diameter eller av
stål med tilsvarende tverrsnitt med minst 5 mm tykkelse og kan ha maskestørrelse inntil 10 x 50 cm eller

Alternativ 2
• skal være typegodkjent av FG eller være laget av: stål med minst 5 mm diameter eller av
stål med tilsvarende tverrsnitt med minst 4 mm tykkelse og kan ha maskestørrelse inntil 3 x 7 cm.

Alternativ 1 og 2
• skal ha festeanordninger som minst tilsvarer gitterets styrke. Gitteret skal festes med
minimum 6 mm gjennomgående bolter. Avstand mellom boltene skal maksimalt være 40 cm. Fester skal ikke kunne demonteres fra utsiden.
• som ikke er fastmontert skal være sikret og låst med FG-godkjent låsenhet som krevd for dør. Er gitteret montert på hengslet eller skyvbar vindusramme, skal rammen være sikret og låstmed FG-godkjent låsenhet som krevd for dør.


Rullesjalusi, rulle-, sakse- og skyvegitter
• skal være typegodkjent av FG.
• skal være låst med FG-godkjent låsenhet som krevd for dør.
• skal festes til fast karm eller bygningskonstruksjon i henhold til fabrikantens anvisninger og skal ikke kunne demonteres fra utsiden eller i lukket stilling.
• med bredde over 3 meter skal være låst med to FG-godkjente låsenheter som krevd fordør, en på hver side.
• rullegitter, saksegitter og skyvegitter skal i lukket stilling være festet til fast karm eller bygningskonstruksjon og sikre hele åpningen. Det skal ikke være mulig å klater over gitteret i lukket stilling.

«Fisking» av varer
Hvis det allerede er montert et gitter som ikke hindrer fisking, må det monteres tilleggssikring.


Låsing av gitter
Hvis gitteret ikke er fastmontert, må det låses med FG-godkjente låsenheter, f.eks. hengelåser (min. kl. 2 innvendig eller min. kl. 3 utvendig) eller med hakereilelåser. Når gitter er montert på hengslet vindusramme, må rammen låses med samme type låser. Det er ikke tilstrekkelig å låse et slikt gitter i vindusramme med vinduslåser fordi de er for svake.

Sikring av vegg, gulv og tak
FG har utarbeidet en rettledning for ulike bygningskonstruksjoner, med anbefalinger til forsterking av svake vegg, gulv- og takkonstruksjoner. En mulig løsning for å sikre tyveriutsatte varer, er å bygge doble vegger med innbruddsalarm i hulrommet mellom veggene. Dette gir en fleksibel  løsning for høy lagring av tyveriutsatte varer og reduserer faren for at
bygningens innbruddsalarmanlegg blir blokkert fra å gi varsel. Det gir også tidlig varsling, før tyvene har kommet inn til varene i bygningen.
Alarmdeteksjon under eller over himling gir også tidlig varsel hvis tyvene prøver å komme inn den veien. Se også foran i kapittel 6.
Der gulv er etasjeskille, kan sikring vurderes utført på samme måte som for tak, ved alarmdeteksjon.

Sikkerhetsvegger
Sikkerhetsvegger har FG-godkjenning. Det gir en sikker og fleksibel løsning for å sikre
tyveriutsatte varer.

 

 

FG har et nært samarbeid med ulike offentlige myndigheter og må selvsagt forholde seg til relevante offentlige lover og forskrifter. Sikkerhetsforskriftene som FG utarbeider, skal derfor til enhver tid være tilpasset disse. Dersom det på et tidspunkt ikke er overensstemmelse mellom FGs sikkerhetsforskrift og offentlig lov/forskrift, gjelder offentlig lov/forskrift foran sikkerhetsforskriften.

Blant de offentlige institusjonene FG har samarbeid med, kan spesielt nevnes:
Justis- og beredskapsdepartementet
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Direktoratet for byggekvalitet (DIBK)
Helsedirektoratet (lagring/produksjon av alkohol)
Legemiddelverket (apotek/medisin)
Politiet

Bransjeorganisasjoner FG samarbeider spesielt med:
Foreningen Norske Låsesmeder
Glass og Fasadeforeningen
Bransjeforeningen Noralarm
Norges Bilbransjeforbund


Nasjonalt og internasjonalt samarbeid:
FG deltar aktivt i ulike arbeidsgrupper innenfor:
• CENELEC, elektroteknisk komite Europa, www.cenelec.eu
• CEN, teknisk komite Europa, www.cen.eu
• NEK, Norsk elektroteknisk komite, www.nek.no
• Standard Norge, www.standard.no

 

Verdioppbevaring – Sikring av kontanter og spesielt tyveriattraktive varer

Kontanter er tyvenes «drøm». For å begrense mulighetene til å virkeliggjøre denne drømmen, krever forsikringsselskapene at kontanter oppbevares i FG-godkjent verdioppbevaringsenhet. Det gjelder også spesielt verdifulle og/eller innbruddsutsatte varer.

Våpen krever også oppbevaring i verdioppbevaringsenhet. Dette er hjemlet i norsk lov.

Det finnes i dag seks ulike typer FG-godkjente verdioppbevaringsenheter delt inn etter bruksområde. Disse er
• Verdiskap
• Nattsafer
• Deponeringsenheter
• Kontantautomater
• Hvelv
• Sikkerhetsskap

Verdioppbevaringsenheter – historie
Verdioppbevaringsenheter skal være godkjent etter Norsk Standard eller tilsvarende europeisk, dansk, finsk eller svensk standard:

• Europeisk standard: EN 1143-1 og EN 1143-2

• Norsk standard: NS5089 eller NS 5089 utg.3

• Dansk standard: DS 2121 eller DS/INSTA 610

• Finsk standard: SFS 3529 eller SFS 5300

• Svensk standard: SS 3000 eller SS 3150

• (Inter)-Nordisk standard: INSTA 610, 611 og 612

Enhetene er merket med skilt som figuren viser, vanligvis på innsiden av døren. Det er den angitte poengverdi/klasse for verdiskapet som avgjør hvor stort beløp som kan forsikres. Er enheten sikret med FG-godkjent innbruddsalarmanlegg i henhold til gjeldende regler, kan maksimal forsikringssum økes. I dag selges og godkjennes det kun skap etter EN 1143-1 og 1143-2.

Eldre skap
I eldre verdiskap på FG sin nettside som Liste 1 og Liste 2, anskaffet før 1.7.1978, kan verdier forsikres opp til et begrenset beløp.

Plass-støpte hvelv – historie
Tidligere ble plass-støpte hvelv inndelt i klasser avhengig av kvalitet. Informasjon om dette finnes i eget dokument på FG sin nettside. Se FG-530.

Hvelv – monterbare
I dag benyttes det stort sett bare det som kalles elementhvelv etter EN 1143-1. De er lettere og kan demonteres dersom bedriften må flytte.

Hvelvdører
Krav til hvelvdører følger den europeiske standarden EN 1143-1.
Hvelvdør utgjør en del av elementhvelv, men brukes også som dør til for eksempel våpenrom, plass-støpt hvelv eller rom der andre inntrengingsmuligheter enn gjennom døren anses for liten.

Sikkerhetsskap
Sikkerhetsskap skal være godkjent av FG. Skapene er beregnet for tyveriattraktive varer, men små kontantbeløp kan også forsikres. Skapet skal være merket med skilt som vist på figuren. Sikkerhetsskapene kan være FG-godkjent på bakgrunn av norske, svenske eller danske regler. Skapene skal alltid være listeført på nettsiden til FG.

Sikkerhetsskap og verdiskap kan være hensiktsmessig å benytte i forbindelse med «sonesikring».

Seddelboks
I forretninger, kiosker, bensinstasjoner og lignende, bør sedler i åpningstiden i størst mulig grad oppbevares i seddelbokser. Sedlene deponeres i seddelbokser som er solid fastmontert ved kassene, og kan bare tas ut av dem som har nøkkel. Ved innbrudd utenom åpningstiden, betraktes sedlene som oppbevart under lås. Dekningen mot tyveri er da begrenset. Sedlene bør derfor daglig overføres enten til FG-godkjent verdiskap eller nattsafe.

Seddelboks i verdiskap
En seddelboks kan kombineres med et verdiskap for oppbevaring av kontanter over natten. Hvis deponeringsenheten blir montert inne i et godkjent verdiskap, kan verdiskapdøren stå åpen for deponering av pengene på dagtid. Når virksomheten stenges, låses døren på verdiskapet, og pengene er beskyttet mot innbrudd. Fordelen med slike kombinerte oppbevaringsenheter er at man slipper å gå i bankens nattsafe etter stengetid.

Deponeringsenheter og nattsafer
Det finnes også flere typer deponeringsenheter og nattsafer. Forskjellen er at en nattsafe har pengeskuffen montert i yttervegg, mens for en deponeringsenhet står pengeskuffen/ deponeringsenheten inne i lokalet. Fordelen med slike skap er at pengene alltid er sikret. Kravene til deponeringsenheter og nattsafer finnes i EN 1143-2.

Enheter for oppbevaring av bilnøkler
Det finnes FG-godkjente enheter for oppbevaring av bilnøkler, der kunden kan levere og hente bilnøklene hos motorvognforhandler utenfor åpningstid. 

Kontantautomater (ATM)
En kontantautomat kan både være en automat for å sette inn, eller tar ut penger. Den har mange praktiske bruksområder og benyttes spesielt i lukkede kontanthåndteringssystemer. Dagens ordning for kontantautomater faller under EN 1143-1. Forsikringsselskapene krever normalt at alle kontanter og ihendehaverpapirer, se forsikringsbevis/vilkår/sikkerhetsforskrifter, oppbevares i FG-godkjent verdioppbevaringsenhet. 

Tidsstyrte låser:
Tidsforsinket lås
En tidsforsinket lås på en verdioppbevaringsenhet vil hindre tilgang til pengene i en forhåndsinnstilt tidsperiode, f.eks. 5 minutter. På denne måten hindres en raner i å få med seg store verdier fra kassene i banker, postkontorer, bensinstasjoner, forretninger og lignende. En raner har som regel dårlig tid.

Tidlås
Verdioppbevaringsenheter med tidlås kan ikke åpnes utenom et forhåndsprogrammert tidsrom, f.eks. fra stengetid til en halv time etter at de ansatte har kommet på jobb. På denne måten kan en raner hindres i å tiltvinge seg pengene, selv ved en gisseltaking.

Forankring og beskyttelse
Avhengig av skaptype og egenvekt, skal alle verdioppbevaringsenheter forankres etter produsentens anvisninger. Nyere typer enheter etter EN 1143-1 og EN 1143-2 kan i dag kjøpes med tilleggssikring til styrkegraden.

• EX står for at skapet er testet mot eksplosjon

• CD står for at skapet er testet mot kjerneboring

• GAS står for at skapet er testet mot gassangrep (intern eksplosjon)

Oppbevaring av kontanter, gull og edelstener
Forsikringsselskapene kan forsikre kontanter, gull og edelstener oppbevart i FG-godkjente verdioppbevaringsenheter. Beløpsgrenser er angitt i FG-530

Kriminalitet over landegrensene er stigende og forsikrede gjenstander øker i verdi og mobilitet. Det er derfor stadig viktigere for eiere og forsikringsselskaper å ha oversikt over hvor dyre og/eller spesielt tyveriutsatte gjenstander til enhver tid befinner seg når de er blitt stjålet. De kan da lokaliseres og leveres tilbake til eier. Forsikringsselskapene stiller derfor i mange tilfeller krav om at bil, båt eller annen gjenstand
skal være utstyrt med FG-godkjent søke- og gjenfinningsenhet før forsikring kan tegnes. I andre tilfeller kan det gis rabatt i forsikringsprisen. Krav om slikt utstyr blir gitt av det enkelte selskap.

 

Formålet med merkesystemene er å redusere risikoen for tyveri av kjøretøy og fritidsbåter, forebygge heleri av det som stjeles og fungere som et hjelpemiddel for politi/myndighet for å identifisere stjålne ting. Merkesystemene er spesielt viktige for ting der det ikke er krav til registrering og som er verdifulle og lette å transportere, som båtmotorer, vannscootere, ATV’er, snøscootere, mopeder, motorsykler og tilhengere.

Mens det tidligere var vanlig å gi rabatt i forsikringsprisen for installert bilalarm, blir egenandelen i dag i de fleste forsikringsselskaper redusert ved tyveri av/fra låst bil dersom bilen som ny er levert med fabrikksmontert alarm, eller fabrikksalarm er etterinstallert. Alarmen
forutsettes utløst av tyveriet. Om fabrikkmontert bilalarm gir rett til rabatt i forsikringsprisen eller egenandelsreduksjon ved tyveri, kan ditt forsikringsselskap gi svar på. FG har ikke i dag ordning for listeføring av bilalarmer og mekanisk bilsikringsutstyr

FG har ikke utarbeidet regler for kameraovervåking verken for privatkunder eller for bedrifter. Ved bruk at slikt utstyr må Datatilsynets regler følges.

 

Privatforsikring
For privatforsikringer har ikke FG utarbeidet felles sikkerhetsforskrifter, men bransjen har likevel kommet fram til felles retningslinjer som er angitt på www.finansportalen.no. Dette er normvilkår og vil derfor avvike for de ulike selskapenes vanlige forsikringer. FG vil likevel sterkt anbefale å bruke FG-godkjente produkter, da dette sikrer kvaliteten og
kan i noen tilfeller gi rabatt i prisen for forsikringen. For noen selskaper vil høy forsikringssum eller andre forhold utløse krav om FG-godkjent
alarm og/eller FG-godkjente låser. Se også tidligere kapitler om låser, Se også tidligere kapitler om låser, innbruddsalarmer for hjem og bil, søkesystemer, merkesystemer og verdioppbevaringsenheter

Bygning – Hus – Villa – Innbo og løsøre
Krav til sikring for bygning – hus – villa – innbo og løsøre Sikkerhetsforskriftene gjelder dører, vinduer og åpninger inn til bygningen eller de deler av bygningen, inkludert boder, som husstanden disponerer.

• Dører skal være låst og nøkkel oppbevares utilgjengelig for uvedkommende. Vinduer og andre åpninger skal være lukket og forsvarlig sikret med haspe eller lignende. Vindu i luftestilling regnes ikke som forsvarlig sikret. Det finns ingen ordning for FG-godkjenning
av nøkkelbokser

• I andre bygninger enn bolighus skal i tillegg penger, smykker, kamera, pels og andre verdigjenstander oppbevares under lås eller være tilsvarende sikret.

• Sykkel skal være låst, og nøkkel skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende. De fleste selskapene reduserer egenandelen ved tyveri av låst sykkel som er registrert i FG-godkjent sykkelregister.

Privat oppbevaring av våpen
Norsk lov stiller krav om at alle registreringspliktige våpen eller en vital del av våpnene skal oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap eller i skap med et høyere sikkerhetsnivå.

Del dette innlegget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


nb_NONorsk bokmål